top of page

Igaz vagy hamis?


Az alábbi rövid áttekintés azoknak segítség, akiket elbizonytalanítanak az algákkal kapcsolatos gyanús vagy nyilvánvalóan hamis állítások, és vágynak a tisztánlátásra. Nem minden hamis, ami nem eredeti, egy másolat is lehet jó döntés, ha azt adja, amire vágyunk és a forrás is hiteles.


Azonban a vásárlás alapja többnyire a bizalom, és ha valakit becsapnak egy módon, nem lehet biztos abban, hogy nem csapják-e be más módon ismét - amit lehet, már nehezebb ellenőrizni.



A hamisításban egy jó dolog van: csak azt hamisítják, ami értéket képvisel. Azonban egyre nehezebb védekezni ellene: az arctalan internetet világában mindenki azt állít, amit akar, és még az eredeti jogtulajdonos is megtapasztalja, hogy az igazság ott van, ahol jobb az ügyvéd. Azaz a fellépés kétesélyes, csak a sok ráfordított idő, kiadás és idegeskedés a biztos. Ha nem vagy milliárdos multi, akkor tanulj meg együtt élni vele - saját tapasztalat, de másoké is egyben.



Mi az igaz?



A német WellStar cég 2004-ben hozta forgalomba algákra épülő készítményeit. A szakma csodálkozott és mosolygott: mi ez a moszat? Majd jöttek a meglepetések, amelyek a mai napig tartanak. Nekünk ugyan újak, de a világ keleti felén épp úgy alap, mint nekünk a kenyér. És tegyük hozzá, hogy az egészségesebb felén. A japánok gyerekkoruk óta eszik az algát, és legtovább élnek, egészségben. A legtovább élő állatok algákon, planktonokon élnek. Az alga valóban az egyik legegészségesebb táplálék, amit tapasztalatok sora igazol nálunk is.


2010-ben jelent meg a cég Green Gold Imune algakeveréke, amely receptúrája az előző évek tapasztalataira épült. Hosszú sikertörténet után, a WellStar 2019 elején nehéz anyagi helyzetbe került, rossz stratégiai döntések sorozata a tönk szélére sodorta. A cég közel 2 év kínlódás után 2020 decemberében bejelentette a megszűnését. Ez volt az eredeti, amit már nem gyártanak!


A WellStar úgy ment tönkre 2020 végén, hogy hatalmas tartozásokat hagyott maga után. A korábbi forgalmazók egy része felvállalta, hogy kompenzálja, kártalanítja a károsultakat, amennyiben a WellStar átadja a beszállítói kapcsolatokat, valamint az eredeti receptúrát. A vállalt kártalanításnak egyetlen feltétele volt: kompenzációként ugyanazt adjuk a károsultaknak, amit rendeltek, és nem hasonlót. A gyártás folytatódott, csak a név lett más: Classic Immun Green.



2021 elején vette át GreenStar International a gyártást, és forgalmazza a terméket jelenleg is. Az induláshoz a korábbi tulajdonos névhasználati engedélyt is adott, közel 2 évre (Imune). Több időre szükség sem volt, a sérült bizalom hamar helyreáll, ha a vásárló érzékelhetően azt kapja, amit korábban megszeretett. Bónusz, hogy még a lehetőséget is megkapja a folytatásra.


Az eredeti Imune algakeverék Classic Immun Green néven él tovább. Bejegyzett védjegyünk EU-védettséget élvez, egyszerre utalva a folytonosságra és elkötelezve a változatlanságra.



Mi a hamis?



A Green Gold Imune a WellStar volt tulajdonosainak bejegyzett szóvédjegye, a mai napig EU védettséget élvez. Ezzel a névvel terméket csak a jogtulajdonos engedélyével lehet értékesíteni, de ilyen nem létezik (Aloe Vera terméket forgalmaz ezen a néven). Az azonos elnevezés használata sérti a szóvédjegy tulajdonosának jogait és tudatosan megtéveszti a vásárlókat.


Ha valaki a lenti képen látható terméket látja, akkor felismeri a WellStar termékét, amelyen a hologramos címke tovább erősíti az azonosság érzetét. Ha találkozik vele, akkor legyen tisztában azzal, hogy nem WellStar által gyártott termék, a korábbi gyártó engedélyével nem rendelkezik.



A hamisítás korábban úgy derült ki, hogy a vásárlók jelezték a minőség változását, több alkalommal konkrét egészségügyi panaszokat jelezve (erős hányinger, kiütések a bőrön). Olyan vásárlók részéről, akik hosszú ideje fogyasztották a terméket, tehát volt összehasonlítási alapjuk.


Az első hamis termékek felbukkanásakor a készítmény bevizsgálásra került. A jegyzőkönyv egyértelmű és drasztikus különbséget ír le az eredetihez képest. A mai napig nem tudni, hogy mit adtak az embereknek. Több vizsgálat nem készült, így nem tudni, hogy most mit adnak és azt sem, hogy holnap mit fognak. A bevizsgálást végző intézmény a Wessling Hungary Kft volt.



Mi a helyzet a többi másolattal?


Az egyik nehézsége a másik nagy lehetősége. A cég még küzdött a helyzet rendezéséért, amikor a hamis termékek mellett megjelentek a másolatok is. Eleinte különbözőségre törekedve, a cégtől elhatárolódva. Akkor ez logikus és érthető volt, hiszen a cég nehéz helyzetben volt, sok panasz, elégedetlen ügyfél, akik megoldásra vártak. Semmi közünk hozzájuk - volt az üzenet.


Azonban ahogy a kompenzációk elindultak, a WellStar már nem "szitokszó", és a korábban a különbségeket demonstrálók részéről elindult "a múlt gyártása". Orvosokra hivatkoznak, akik soha nem is látták a termékeiket, összemossák az eredeti termék tapasztalatait a saját termékükkel, elődként feltüntetve az eredetit, amelynek ők a folytatása: "ugyanaz csak jobb".


Ugyanakkor látni korábban ismeretlen algás cégeket is, akik tisztességgel, önálló arculattal, komoly erőfeszítéssel igyekeznek felépíteni a vállalkozásukat. Az ilyen cégek megérdemlik a tiszteletet, velük versenyezni is jó, mert a piacon elférünk egymás mellett többen is. A verseny mindenkit még jobbra ösztönöz, a vásárló az igazi nyertes. Ez lenne a normális, és nem a vásárló megtévesztésére épülő könnyebb, de hamis út és annak ki tudja, hány árnyalata.



Miben tudunk segíteni?



A WellStar bezárásakor számtalan csatornán igyekeztünk tudatni, hogy van kompenzáció, senki sem károsul. De az információ nem jutott el mindenkihez, épp ezért ismét kitérünk rá: ha valaki a cég bezárásával károsult, akkor jelezze, a lenti képre kattintva vegye fel velünk a kapcsolatot.


Akkor is segítünk, ha megtévesztés áldozata. Ezek egyedi esetek, akkor fordulhatnak elő, ha valaki egyszerre nagyobb tételt rendel (pl. kedvezményért), de kiderül, hogy a termék nem eredeti és nem is veszik vissza. Érthető az elkeseredés, de van segítség, ahogy volt is rá példa.



Miért segítünk ilyen esetben is? A válasz egyszerű: a tisztes helytállás megerősíti az embert, a könnyű utak elgyengítik. Vagyunk annyira erősek, hogy felkaroljuk a károsultakat, megedződtünk. A pénz nem minden, és ha segíteni tudunk, akkor kötelességünk - ezt sokan nem értik...





GreenStar International a WellStar megszűnését követően folytatja az algakészítmények gyártását, a korábbi tulajdonossal (Christian Wiesner) kötött megállapodás eredményeként. A 2004 óta népszerű algakészítmények gyártásán túl új fejlesztések is elérhetőek, összeállításuk és gyártásuk mögött ugyanazok a szakemberek állnak, mint a WellStar idején. Német termék, német minőség közel 20 éve.



134 megtekintés
bottom of page